Al sinds dat ik me kan herinneren heb ik iets met de dood.

Ik was 8 en voelde intuïtief aan dat ons konijn doodging. Op de dagen voordat ze dood in haar hokje lag wist ik dit al en had ik dit al tegen mijn ouders gezegd. Het bleek waar.

Of toen oma Netje overleed toen ik 10 was. Wat een indruk maakte haar dode lichaam op mij. Ik zei: dit is oma niet, toen we afscheid gingen nemen van haar lichaam. Ik voelde een soort intuïtief aan dat dit mijn oma niet meer was . Nu zou ik dat omschrijven dat ‘de ziel’ eruit was. Toen kon ik dat nog niet verwoorden….

Op de middelbare maakte ik werkstukken over Bijna Dood Ervaringen en ging ik als bijna de enige mee op excursie naar een uitvaartcentrum.

De dood kwam in mijn leven dichtbij toen mijn lievelingstante in 2017 en een jaar later mijn vader overleed. Ik ging me meer verdiepen in de dood en startte met een opleiding. Mijn scriptie luidde: “Hoe spirituele stervensbegeleiding de angst voor de dood kan verminderen”

Ik wilde dit onderwerp onderzoeken, omdat ik me nog zo goed herinner hoe angstig mijn vader was en hoeveel onzekerheid en stress zijn naderende einde hem gaf. Daarnaast had een vriend van mij ALS en zou niet lang mee te leven hebben. Hem heb ik nog kunnen interviewen voor mijn scriptie en heb hem ook mogen ondersteunen in zijn proces richting zijn overlijden. Luisteren, niet oordelen, al zijn vragen beantwoorden en er ZIJN…dankbaar dat ik dit voor hem heb mogen doen.

Mijn eindconclusie uit mijn scriptie is dat angst echt het ergste gevoel is wat je kunt hebben als je weet dat je doodgaat. En ik weet uit ervaring en uit eigen onderzoek dat dit echt anders kan….

Sinds ik meer consulten, readings en workshops geef over spiritualiteit en intuïtie komen er vaker mensen op mijn pad met vragen over de dood. Mensen die angst hebben, bang zijn, niet weten wat er gaat gebeuren, de onzekerheid over het hoe en wat als heel heftig ervaren. Zowel mensen die gaan overlijden als nabestaanden, maar ook gewoon mensen zoals jij en ik die om hen heen mensen zien wegvallen en er meer vragen over krijgen.

Om de dood normaler en gewoner te laten zijn en mensen op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij angsten en vragen, bied ik gratis inloopochtenden aan. Ik vraag wel een donatie voor Stichting Maximaal Geluk. Deze stichting verzorgt gelukstrainingen aan mensen met een licht verstandelijke beperking die zelf niet het geld hebben om te investeren in persoonlijke ontwikkeling.

De eerst volgende inloopochtend is op 9 juli van 9.30-11.30u. Het thema is ‘Angst voor de dood’

Ik vertel kort iets over het thema en mijn visie hierop en daarna is er alle ruimte om te luisteren, te delen, te inspireren en elkaar te ondersteunen.

Samen is namelijk altijd beter dan alleen.

Aanmelden kan via nanette@wezenlijkveranderen.nl. Mail me even je naam en met hoeveel personen je komt.

Tot dan!

Liefs Nanette

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!